ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Τα τζιτζίκια του Α'1 συναντούν τη συγγραφέα κ. Σοφία Γραμμόζη


Με τη συγγραφέα κ. Σοφία Γραμμόζη συναντήθηκαν σήμερα τα Πρωτάκια.

Η κ. Γραμμόζη μίλησε στα παιδιά για το πώς γράφεται ένα βιβλίο, ποια είναι η δουλειά του συγγραφέα, του εικονογράφου, του γραφίστα. Κι έπειτα τους διάβασε το βραβευμένο βιβλίο της: "Η Χάνδρα, η ασημένια, η χρυσομαλαματένια", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρρησία και έχει πάρει έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά:


Μια ιστορία με βαθιά και πολυεπίπεδα νοήματα, γραμμένη σε λαϊκότροπη μορφή με στίχους 15σύλλαβους. Η αγάπη του γονιού για το παιδί που υλοποιείται ως αντίκρυσμα των νανουρισμάτων της παράδοσης με τον πατέρα να φέρνει στην κόρη δώρο μονάκριβο από χώρα μακρινή. Και δώρο που με χρήματα δεν το αγοράζεις. Μα με ... αγρύπνια! και κρατώντας τα μάτια σου ανοιχτά για μέρες και για νύχτες. Και όμοια απαιτείται αγρύπνια για να διατηρήσεις το δώρο αυτό. Τη χάνδρα, την ασημένια, τη χρυσομαλαματένια!

Τα παιδιά μαγεμένα άκουγαν την κ. Σοφία να ξετυλίγει το μύθο και τις μεγάλες αλήθειες. Και εντυπωσιασμένα έβλεπαν και την εκπληκτική εικονογράφηση του βιβλίου, δια χειρός του κ. Χ. Δήμου, εικονογράφου και του πολύ ωραίου βιβλίου της Γλώσσας της Γ' τάξης του Δημοτικού.


Στο τέλος ευχαριστήσαμε από καρδιάς την κ. Γραμμόζη, που για πολλά χρόνια της ζωής της υπήρξε νηπιαγωγός, για την τιμή που μας έκανε να μας επισκεφθεί και να μας χαρίσει τόσο ωραίες στιγμές. 

Της ευχόμαστε να είναι γερή και δυνατή και να συνεχίζει με την πένα της να ομορφαίνει τη ζωή μας. Τραγουδώντας με τα βιβλία της στους ίδιους ρυθμούς που χάραξε η λαϊκή μούσα από τον καιρό του παππού του Όμηρου (αυτόν μου θύμισε με την απαγγελία της και την εποχή των αοιδών) και συνέχισε αργότερα το δημοτικό μας τραγούδι. Και με το τέχνασμα της απόκτησης του δώρου με την αγρύπνια έφερε στο νου μου τα τζιτζίκια του Σωκράτη που δεν τον άφηναν να κοιμηθεί τα μεσημέρια,  την παραβολή των δέκα παρθένων και φυσικά το στίχο του εθνικού μας βάρδου:

Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής σου. 

Αυτής της ψυχής όπως τη λέγει ο λαός μας και που οι επιστήμονες αποκαλούν συνείδηση. Το νου μας δηλαδή, την καρδιά μας και φυσικά τη δύναμη της θέλησης. Την εκλεκτή τριάδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Και που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η χάνδρα η ασημένια, η χρυσομαλαματένια. Που την κληρονομούμε από τους γονείς μας, κι όχι μόνο με τα γονίδια,  μα πρέπει και οι ίδιοι να αγωνιστούμε για να τη διατηρήσουμε και να την αναπτύξουμε. Με διαρκή αγρύπνια. Κι όχι αγοράζοντάς την, ακόμη και στην εποχή μας που όλα θεωρούνται ότι πουλιούνται και αγοράζονται, με χρήματα.... 

Με μία δεύτερη ανάγνωση το βιβλίο της κ. Γραμμόζη κι ας είναι γραμμένο για παιδιά, ή και ακριβώς για τούτο, διαπραγματεύεται κι άλλα ευαίσθητα ζητήματα της αγωγής, όπως για παράδειγμα την επιλογή συντρόφου. Όταν κάποια στιγμή η κόρη χάνει τη χάνδρα, ένας νέος εμφανίζεται που θα αγωνιστεί να τη βρει και να της την ξαναχαρίσει. Ο από μηχανής θεός που αποκαλύπτει στο παλικάρι το μυστικό για τη χάνδρα, πως πρέπει 30 μέρες και 32 νύχτες να μείνει ξάγρυπνος για να ανακαλύψει τη χάνδρα, είναι το φεγγάρι. Η αρχαία σελάνα και το φεγγάρι που κάνει βόλτα στης αγάπης μου την πόρτα. 

Και την ώρα που το φεγγαράκι ετοιμάζεται να δύσει, δίχως ακόμη να έχει βρεθεί ο γενναίος που θα αντέξει τόσες μέρες και τόσες νύχτες δίχως να κλείσει μάτι, εμφανίζονται ως δια μαγείας τα ζωάκια του κήπου για να παγιδέψουν τις φεγγαροαχτίδες και να καθυστερήσουν την αναχώρηση. Ώσπου να έρθει ο κατάλληλος. Ο ήρωας. Να βρει τη χάνδρα και να την παραδώσει στο κορίτσι. Τα ίδια ζωάκια, όταν οι δυο νέοι θα φτάσουν στο γάμο, θα στήσουν το δικό τους γλέντι, μετέχοντας στη χαρά των νεονύμφων. Κι όμως είναι εχθροί προαιώνιοι, όπως ο γκρίζος ποντικός και η γάτα...  Κοίτα να δεις τι θαύματα κάνει η αγάπη! Πόσο γλυκαίνει τη ζωή μας και την κάνει μελένια, όπως Μελένια είναι και το όνομα της ηρωίδας του βιβλίου που για χάρη της ξαγρυπνούν πρώτα ο πατέρας και αργότερα εκείνος που θα της "κλέψει" την καρδιά. Προσοχή! όχι με χρήματα! Την αληθινή αγάπη δεν την κερδίζεις με χρήματα! Δε φτάνουν όλα τα χρήματα  του κόσμου για τόσο ακριβά δώρα! 

Δώρο μεγάλο και η λογοτεχνία στη ζωή μας. Και άνθρωποι ξέχωροι εκείνοι που έχουν το τάλαντο να μας την προσφέρουν. Όπως η εξαιρετική κ. Σοφία Γραμμόζη που σήμερα έλαμψε με την παρουσία της, την αγάπη και τη γνώση της στη μικρούλα αίθουσα της Πρώτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας. Ανοίγοντας μας μια τεράστια πόρτα με το βιβλίο της για ταξίδια στα πέρατα του κόσμου και ως τα βάθη της ψυχής μας.

Σας ευχαριστούμε, κ. Σοφία! 

Με αγάπη 

Η Μαριορή και τα Πρωτάκια της


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου