ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Αλφαβητάρι με χρώματα και αρώματα (το αλφαβητάρι των λουλουδιών)




 Αλφαβητάρι με χρώματα και αρώματα, ένα αλφαβητάρι δηλαδή φτιαγμένο με λουλούδια!

Είναι μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης στο θέμα. Περισσότερο το δημοσιεύουμε ως ιδέα για δημιουργία ενός αλφάβητου που θα κρεμάσουμε στην τάξη μας ή θα καλέσουμε τα πιτσιρίκια να κατασκευάσουν σε μορφή φυτολογίου.

Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι κάποια άνθη έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο μας. Μερικά γιατί τα φωτογραφίσαμε μόνοι μας εδώ, στη Θεσπρωτία. Κι άλλα γιατί ανήκουν σε σπάνια κατηγορία που τη συναντά κανείς στα όρη και τα βουνά μας...

Τέτοια περίπτωση ο ασφόδελος. Που φωτογραφήθηκε στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας και διακρίνεται η πόλη μας στο βάθος:



ή  η ανεμώνη που τη συναντήσαμε στον παλιό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων και όμοια και η άγρια  ίριδα:





Ξεχωριστά όμως θα σημειώσουμε την παρουσία στον κατάλογο της ευφορβίας (τη βρήκαμε στο εξαιρετικό ιστολόγιο La Bastia του Σαγιαδινού Μιχάλη Πασιάκου http://labastia.blogspot.gr  και από το ίδιο ιστολόγιο δανειστήκαμε τη φριτιλλάρια που φέρει το προσωνύμιο epirotica, δηλαδή είδος ενδημικό της Ηπείρου και δικαίως του λόγου ο συντοπίτης μας την αποκαλεί "μια κούκλα Ηπειρώτισσα".

Η πλέον αξιόλογη περίπτωση είναι η ραμόνδα η σερβική, φωτογραφημένη όμως στο φαράγγι του δικού μας Καλαμά από τον ιδιοκτήτη του La Bastia*:



Και από το βιβλίο "Βλαχώρι - πορεία στο χρόνο" του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολυδροσιτών Θεσπρωτίας (σελ. 16)  - άρθρο του Θωμά Φώτση - σημειώνουμε:

"Αξίζει να αναφερθεί η παρουσία σπάνιων φυτών  όπως ορισμένα χασμόφυτα στους γκρεμούς του φαραγγιού (σ.σ. του Καλαμά) και τα παλαιοενδημικά των Βαλκανίων όπως η Ραμόνδα η Σερβική, δηλαδή είδη που υπάρχουν εδώ και 20 τουλάχιστον εκατομμύρια χρόνια. Αυτά, μια και επιβίωσαν από τους παγετώνες μας δίνουν πληροφορίες για τα όρια της εξάπλωσης των παγετώνων στην Ήπειρο."

Έτσι το αλφαβητάρι των λουλουδιών θα αποτελέσει και ερέθισμα να γνωρίσουμε καλύτερα τη χλωρίδα της Θεσπρωτίας και όχι μόνο την αλφαβήτα...   Και ίσως ίσως οδηγήσει και στην εκπόνηση σχετικού πρότζεκτ στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης και στο πνεύμα της διαθεματικής προσέγγισης της ύλης.

* Επισκεφθείτε το ιστολόγιο La Bastia για να βρείτε πληροφορίες για πολλά ακόμη άνθη που δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες τους και σας φαίνεται παράξενο και άγνωστο το όνομά τους καθώς και για να θαυμάσετε μια ατέλειωτη συλλογή από ορχιδέες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου