ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Επίσκεψη στον Άγιο Δονάτο και στην αρχαία Ελέα




Την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, το σχολείο μας επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας και το χωριό Βέλιανη. 

Τους μαθητές ξενάγησε στον Άγιο Δονάτο ένας εκ των ιερέων του ναού και τους μοίρασε και μικρές εικονίτσες του Αγίου. 

Στο χώρο της Ελέας η ξενάγηση έγινε από τον αρχαιολόγο κ. Στέφανο Βασιλειάδη. 

Κατόπιν κατεβήκαμε στο χωριό Βέλιανη όπου τα παιδιά έφαγαν και έπαιξαν. 

Θερμά ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση της επίσκεψης και ιδιαιτέρως το συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Λώλο, που ως υπεύθυνος εκ μέρους του Δήμου Σουλίου για τη Βέλιανη είχε φροντίσει να καθαριστεί ο δρόμος που οδηγεί στο κάστρο. Άστραφτε επίσης από καθαριότητα και το ρέμα του χωριού! Κυριολεκτικά θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε για το ρέμα αυτό το τραγουδάκι: "Το νερό στο ρέμα γάργαρο κυλάει!"

Από τα Πρωτάκια του Α΄1 ήρθαν μόνο 14. Κάποια γιατί δεν τα άφησαν οι γονείς τους και άλλα γιατί οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Όσα πάντως ήρθαν έμειναν κατενθουσιασμένα και σίγουρα εισέπραξαν πολλά θετικά μηνύματα γνωρίζοντας τη ζωή και την ιστορία του τόπου τους. Με κατανυκτική προσήλωση παρακολούθησαν τον ιερέα του Αγίου Δονάτου να τους μιλά και για τον Άγιο και για το ναό, άναψαν τα κεράκια τους και προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Δονάτου. Μένοντας μάλιστα στο ναό και μετά την έξοδο των παιδιών των άλλων τάξεων περιεργάστηκαν τις αγιογραφίες και πολλά εντόπισαν τον άγιο που φέρουν το όνομά του. Την Αγία Αικατερίνη, τον Άγιο Φώτιο, τον Άγιο Δημήτριο. Είδαν επίσης στον τρούλο τον Παντοκράτορα και στο ιερό την Πλατυτέρα των Ουρανών, την Παναγίτσα δηλαδή να κρατά το μικρό Χριστό. Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον και Δάσκαλο του Γένους. 

Κατόπιν στο προαύλιο του ναού πήραν το κολατσιό τους ανάμεσα στο Διονύσιο το Φιλόσοφο, τον καλόγερο Σαμουήλ και το Ηρώο του Σουλίου. 

Μεγάλο επίσης ενθουσιασμό έδειξαν τα παιδιά φτάνοντας στην Ελέα, την πρώτη πρωτεύουσα των Θεσπρωτών. Με περιέργεια κοίταζαν τα εντυπωσιακά τείχη της αρχαίας πόλης, πάχους 4 μέτρων! και τη μνημειώδη πύλη. Ο αρχαιολόγος, κ. Βασιλειάδης, ενημέρωσε για κάθε λεπτομέρεια που βλέπαμε και εξηγούσε με κατατοπιστικό τρόπο την ιστορία του χώρου. 

Βέβαια για τα Πρωτάκια οι έννοιες της ξενάγησης ήταν αρκετά δύσκολες αφού δεν έχουν ακόμη διδαχτεί σχετικές ιστορικές έννοιες. Απέκτησαν όμως πολύτιμα βιώματα από τη ζωντανή τους επαφή με ένα τόσο ωραίο αρχαιολογικό χώρο, μια ολάκερη αρχαία πολιτεία, που σίγουρα όταν στην Τετάρτη Τάξη διδαχτούν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας θα έχουν πολύ περισσότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις από άλλα παιδιά που δεν είχαν τέτοια ευκαιρία. 

Ένα μάλιστα που είμαι σίγουρη ότι δε θα ξεχάσουν είναι το θρανίο της αρχαίας Αγοράς. Το πέτρινο θρανίο που διέτρεχε τη στοά της Αγοράς γύρω γύρω! 

Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουμε και κάποια πράγματα για τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Όπως για παράδειγμα τη σκιλοκρεμμύδα. Και πολλά ήταν τα χεράκια που έκοβαν τις πρώτες ανεμώνες της χρονιάς. 

Ο καιρός ευτυχώς ήταν τέλειος αν και λίγο ζεσταθήκαμε προσπαθώντας από το κέντρο της Ελέας να επιστρέψουμε επάνω στην Πύλη. Εκεί κάποια Πρωτάκια ανακάλυψαν πως είχαν βαρύνει και οι τσάντες τους! Πού να αντέξουν τα μικρά τους ποδαράκια τόσο περπάτημα; Πάντως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και κυρίως χωρίς ατύχημα (παρά τις σκανταλιές μερικών μερικών και ονόματα δε λέμε).  Σε επόμενη όμως εκδρομή οι μερικοί μερικοί θα πρέπει να δώσουν το λόγο τους ότι θα ακούν τη δασκάλα και θα είναι συνεχώς κοντά της. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και προς τους γονείς που φρόντισαν για σωστά παπούτσια (καθώς ο τόπος ήταν κατηφορικός και με πολλές πέτρες) αλλά και που όλα τα παιδιά είχαν σακίδια περασμένα στην πλάτη. Και σίγουρα έλαβαν τα μέτρα τους και για τη σωστή πρωινή διατροφή των παιδιών αφού κανένα δε διαμαρτυρήθηκε πως ζαλίζεται παρά τη μακρινή διαδρομή. 

Να είμαστε λοιπόν καλά να ξαναπάμε εκδρομούλα. Και ελπίζουμε στην επόμενη να έρθουν όλα τα παιδιά γιατί οι εκδρομές αυτές δεν είναι απλά για λόγους ψυχαγωγίας μα κύρια υπηρετούν διδακτικούς σκοπούς. Και πολύ καλύτερα από το μάθημα στην τάξη. Τα παιδιά έχουν τεράστια οφέλη από τις εκδρομές αυτού του τύπου, τις διδακτικές επισκέψεις, και γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας επιμένει στη σωστή επιλογή των χώρων και δίνει μεγάλη βαρύτητα στην υλοποίηση αυτών των επισκέψεων ως δείκτη ποιότητας της αγωγής που προσφέρει ένα σχολείο. 

Διαβάστε περισσότερα για την αρχαία Ελέα εδώ:


που καταστράφηκε στα 167 π.Χ. από τις ρωμαϊκές λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου, μαζί με δεκάδες ακόμη πόλεις της Ηπείρου και μάλιστα ταυτόχρονα και εντός ολίγων ωρών και μόλις στα 2002 μ.Χ. άρχισαν οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου και αφού η ανασκαφή είχε ξεκινήσει από το 1985. Ήμασταν δε τυχεροί γιατί ο αρχαιολόγος που μας συνόδευε είχε λάβει μέρος ο ίδιος στις εργασίες ανάδειξης και ήξερε σαν το σπίτι του την Ελέα. Και όσα βλέπαμε εμείς και όσα βρίσκονται κάτω από το χώμα! Γιατί έκπληκτοι τον ακούσαμε να μας λέει για τις αμέτρητες πέτρες που είχαν σκεπάσει το χώρο (από την καταστροφή των Ρωμαίων αλλά και τη φθορά του χρόνου) και που οι αρχαιολόγοι τις έθαψαν και έκαναν επιχωμάτωση για να είναι ο χώρος προσβάσιμος. Και όλα αυτά με τα χέρια, μηχανήματα ήταν αδύνατον να μπουν στο χώρο της πόλης! 

Τι να πούμε; Νιώθουμε βαθύτατα συγκινημένοι που η επίπονη εργασία αμέτρητων ανθρώπων μάς έδωσε το προνόμιο να γευτούμε λίγο από το αρχαίο κλέος των προγόνων μας! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου