ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Ημερολόγιο σχολικής χρονιάς (αργίες)



Με κόκκινο κουτάκι σημειώνονται οι επίσημες αργίες. Οι σχολικές όμως αργίες είναι πολύ περισσότερες. 

Σημειώνω λοιπόν ότι η πάγια τακτική είναι το σχολείο να κλείνει για Χριστούγεννα στις 23 Δεκεμβρίου του μεσημέρι και να ανοίγει στις 8 Γενάρη το πρωί. Φέτος που η 23η Δεκέμβρη είναι Κυριακή, το σχολείο θα κλείσει στις 21 Δεκέμβρη το μεσημέρι. 

Το Πάσχα το σχολείο παραμένει κλειστό από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Επομένως για τη φετινή χρονιά θα κλείσει στις 26 Απριλίου, Παρασκευή, μεσημέρι και θα ανοίξει στις 13 Μαΐου, Δευτέρα του Θωμά, πρωί. 

Οι εθνικές γιορτές 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου είναι αργίες και επομένως οι σχολικές γιορτές για τις επετείους αυτές πραγματοποιούνται μια μέρα πριν. Εκτός και είναι Σαββατοκύριακο οπότε μπορεί να γιορταστούν και νωρίτερα. Πχ φέτος η 28η Οκτωβρίου  πέφτει Κυριακή οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει στις 26. Τα παιδιά τη μέρα αυτή δε φέρνουν βιβλία και δε γίνεται μάθημα. Το σχολείο ενημερώνει ποια ώρα ακριβώς θα γίνει η γιορτή, συνήθως στις 8.30 το πρωί, και ποια ώρα ακριβώς θα τελειώσει οπότε και οι μαθητές πρέπει να αποχωρήσουν. (συνήθως οι γιορτές κρατάνε μία με μιάμιση ώρα). Η 25η Μαρτίου επίσης πέφτει Δευτέρα, οπότε η γιορτή στο σχολείο θα γίνει την Παρασκευή το πρωί, 22 Μαρτίου. 

Η γιορτή του Πολυτεχνείου εορτάζεται στο σχολείο ανήμερα της επετείου, δηλαδή στις 17, εκτός αν τύχει Σαββατοκύριακο, όπως φέτος. Επομένως για φέτος η σχολική γιορτή θα γίνει στις 16 Νοέμβρη. 

Αργία για το σχολείο είναι επίσης και η μέρα των Τριών Ιεραρχών, 30 Γενάρη. Συνήθως τη μέρα αυτή οι μαθητές των μεγάλων τάξεων έρχονται το πρωί στο σχολείο και με τη συνοδεία των δασκάλων τους μεταβαίνουν στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων. Ο ναός είναι αρκετά μακριά από το σχολείο και πολύ μικρός. Έτσι οι μικροί μαθητές δυστυχώς δεν εκκλησιάζονται εκείνη τη μέρα εκτός και φροντίσουν οι ίδιοι οι γονείς τους... 

Αργίες είναι επίσης η Καθαρά Δευτέρα, φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου, η Πρωτομαγιά (φέτος όμως πέφτει εντός των διακοπών του Πάσχα) καθώς και η γιορτή του Αγίου Πνεύματος (φέτος πέφτει μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς). 

Σημειώνουμε επίσης ότι το σχολείο ανοίγει για τους μαθητές στις 11 Σεπτέμβρη και κλείνει στις 15 Ιουνίου. 

Ακόμη κλειστό μένει το σχολείο και σε άλλες περιπτώσεις. Πχ όταν οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν τις ετήσιες γενικές τους συνελεύσεις, συνήθως μια μέρα του Οκτώβρη (για φέτος πιθανόν η συνέλευση να γίνει στις 10 Οκτώβρη αν κι εφόσον δοθεί έγκριση από την υπηρεσία) και μια μέρα το Μάη ή Ιούνιο. Ειδικά για φέτος προβλέπεται και μια ακόμη μέρα που το σχολείο θα κλείσει για εκλογές ανάδειξης αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (πιθανόν στις 7 Νοεμβρίου)

Άλλες περιπτώσεις που κλείνει το σχολείο είναι για λόγους επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Συνήθως δύο μέρες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό το αποφασίζει ο αρμόδιος σχολικός Σύμβουλος της κάθε εκπαιδευτικής περιφέρειας. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τέτοιες επιμορφώσεις, πότε και αν θα γίνουν. 

Μπορεί ακόμη και για έκτακτους λόγους ένα σχολείο να παραμείνει κλειστό κατόπιν ανακοίνωσης των αρμοδίων αρχών, πχ για κάποια επιδημία, έκτακτα καιρικά φαινόμενα, σεισμό, τοπική γιορτή κλπ. 

Ακόμη ενδέχεται να ανατραπεί σε κάποιες περιπτώσεις και το ωράριο εργασίας. Πχ μπορεί σε μέρα διδακτικής επίσκεψης οι μαθητές να επιστρέψουν αργότερα από την κανονική ώρα στο σχολείο, πάντα βέβαια κατόπιν ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων. Ή λόγω κάποιας σχολικής γιορτής να μη γίνουν μαθήματα το πρωί και η γιορτή να γίνει απόγευμα. 

Σε μέρες απεργιών το σχολείο παραμένει ανοιχτό αν κι εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν απεργούν. Συνήθως αν απεργεί ο δάσκαλος της τάξης οι μαθητές σε μέρα απεργίας ενημερώνονται να μείνουν στα σπίτια τους. Αν δεν απεργεί, οι μαθητές έρχονται κανονικά στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση ο γονιός καλό είναι να επικοινωνεί με το σχολείο και να έχει έγκυρη ενημέρωση τι ισχύει για κάθε απεργία

Σε ορισμένες περιπτώσεις το ωράριο ανατρέπεται και λόγω έλλειψης προσωπικού όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα και στο δικό μας σχολείο καθώς δεν έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας. Σε φυσιολογικές συνθήκες πάντως τα παιδιά της Α΄ και Β΄τάξης τελειώνουν καθημερινά στις 12.25. Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης καθημερινά στις 13.15 ενώ οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης τελειώνουν τρεις φορές την εβδομάδα στις 13.15 και δύο φορές έχουν εφτάωρο και τελειώνουν  στις 14.00. Η έναρξη των μαθημάτων είναι κοινή για όλες τις τάξεις του δημοτικού, στις 8.10 το πρωί. 

Τα διαλείμματα πραγματοποιούνται κατά τις εξής ώρες:

Πρώτο διάλειμμα: 09.40 - 10.00
Δεύτερο διάλειμμα: 11.30 - 11.45
Τρίτο διάλειμμα: 12.25 - 12.35
Τέταρτο διάλειμμα: 13.15 - 13.20

Σε σχολεία όπως το δικό μας που πολλοί μαθητές μεταφέρονται με σχολικά δρομολόγια, τα παιδιά ενδέχεται να παραμείνουν στο σχολείο υπό την επίβλεψη αρμόδιου εκπαιδευτικού και πέραν της ώρας λήξης των μαθημάτων και μέχρι την ώρα που θα αναχωρήσει το δρομολόγιο του σχολικού λεωφορείου. Πάντα βέβαια με ενημέρωση των γονιών από το διευθυντή του σχολείου. 

Ένας ακόμη αριθμός παιδιών παρακολουθεί και την Ολοήμερη ζώνη του σχολείου και αναχωρούν αργότερα από το σχολείο. Το ωράριο του Ολοήμερου ανακοινώνεται στους γονείς από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό αυτής της ζώνης. Το Ολοήμερο λειτουργεί κανονικά και τις μέρες των διδακτικών επισκέψεων. Δε λειτουργεί όμως σε μέρες σχολικών εορτών ή και σε έκτακτες περιπτώσεις αν έτσι το κρίνουν απαραίτητο τα όργανα διοίκησης του σχολείου ή οι αρμόδιες αρχές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου