ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Ένα μικρό καράβι έκανε στάση στο Καραβοστάσι!

Παρασκευή χτες και τα Πρωτάκια μας έκλεισαν ήδη τρεις περίπου εβδομάδες στο νέο τους σχολειό. Ο καιρός, ονειρεμένος! Καλοκαιρινός! Και τα παιδιά σίγουρα γεμάτα όρεξη να τον χαρούν!

Έτσι το τετράδιο της αντιγραφής αποφάσισε να κάνει Σαββατοκύριακο στο σχολείο! Και το πράσινο και το κίτρινο. Να ξεκουραστεί λιγάκι και αυτό. Τι στο καλό; Εδώ ακόμη και οι μεγάλοι έχουν κατακτήσει πενθήμερο στις εργασίες τους!

Μην ψάχνετε λοιπόν, αγαπητοί γονείς, να δείτε τι έχει το παιδί να γράψει στο σπίτι. Δεν έχει. Εκτός από μερικά δυαράκια στο τετράδιο Μαθηματικών...

Εσείς όμως έχετε ένα μεγάλο κατάλογο με δραστηριότητες, σας τον στείλαμε και έντυπο την περασμένη Παρασκευή, για να βοηθήσετε το παιδί σας. Διαλέξτε ποια σας αρέσει και βάλτε την σε εφαρμογή. Να, για παράδειγμα, πώς αξιοποίησα προσωπικά το χτεσινό ηλιόλουστο απόγευμα:



Επίσκεψη στο υπέροχο και ερημικό αυτή την εποχή Καραβοστάσι. Να χαλαρώσουμε ψυχικά και σωματικά από το φόρτο της εβδομάδας που πέρασε. Κι έπειτα αξιοποίηση του χώρου για συλλογή υλικών από τη φύση:



Χρωματιστά βοτσαλάκια που θα τα χρησιμοποιήσουμε στην τάξη για να κτίσουμε γράμματα, με βάση   την ιδέα που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Μπορείτε κι εσείς να αποκτήσετε τη δική σας συλλογή με βότσαλα για να παίζετε με το παιδί σας στο σπίτι. Θα το χαρεί περισσότερο αν οι πετρούλες τού  θυμίζουν και όμορφες στιγμές δίπλα στην απεραντοσύνη της θάλασσας.

Ένας ωκεανός και η γνώση. Και ταξίδι μεγάλο αυτό που τώρα ξεκινούν τα Πρωτάκια. Που δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο στις σελίδες των βιβλίων και των τετραδίων αλλά συνεχίζεται και στον αληθινό κόσμο.



Κατόπιν ήρθε η ώρα της ανάγνωσης. Πού αλλού καλύτερα μπορείς να απολαύσεις ένα βιβλίο παρά δίπλα στο κύμα; Η σιωπή του ξερόχορτου. Του συντοπίτη μας συγγραφέα κ. Σωτήρη Δημητρίου. Το έχετε διαβάσει; Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Και όχι μόνο γιατί ο Δημητρίου είναι Θεσπρωτός. Ούτε για να προάγω την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Μα γιατί μεγαλώνετε παιδιά...  Διαβάστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ.



Η μέρα έκλεισε με ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και μια ολόλαμπρη πανσέληνο να μας συνοδεύει στο ταξίδι του γυρισμού...

Σήμερα, στο πνεύμα του χτεσινού βιβλίου, ξαναδιάβασα το γνωστό παραμύθι:


Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Κ’ Η ΠΕΡΔΙΚΑ

Μια μέρα συνάχτηκαν όλα τα πουλιά και συμφώνησαν να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο να μάθουν γράμματα. Ηύραν και δάσκαλο και τον διώρισαν. Άνοιξε το σχολείο κ’ επήραν τα παιδιά τους και τα έγραψαν. 

Ύστερα από λίγες μέρες μερικά παιδιά πήγαν στο σχολείο και δεν ήξεραν το μάθημά τους. Ο δάσκαλος τα άφησε νηστικά το μεσημέρι. 

Μέσα στα παιδιά που έμειναν τιμωρία ήταν και το παιδί της κουκουβάγιας. 

Η κουκουβάγια, άμα είδε πως εσχόλασαν τα παιδιά το μεσημέρι και το μωρό της δεν εσχόλασε, επήρε λίγο ψωμί κ’ επήγε στο σχολείο να του το δώση. 

Καθώς επήγαινε, την έφτασεν η πέρδικα. Έμεινε κ’ εκείνης το μωρό της νηστεία, κ’ επήγαινε να του δώση λίγο ψωμί. Λέγει η πέρδικα της κουκουβάγιας:

- Να χαρής τα μάτια σου, γείτονα. έχω πολλή δουλειά και σε παρακαλώ να πάρης και του μωρού μου το φαΐ του. 

- Το παίρνω, γειτόνισσα, λέγει η κουκουβάγια, αλλά δεν ξέρω το μωρό σου ποιο είναι. 

- Ω, λέγει η πέρδικα, όσο γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να το βρης. Το μωρό μου είναι το πιο όμορφο μωρό του σχολείου! 

Η κουκουβάγια πήγε στο σχολείο. Παρακάλεσε το δάσκαλο κι αυτός εδέχτηκε να δώση το ψωμί του μωρού της. Ύστερα είπε του δασκάλου να την αφήσει να δη όλα τα παιδιά. Εκοίταξε καλά – καλά, δεν ηύρε το μωρό της πέρδικας. Εγύρισε πίσω, επήγε και ηύρε την πέρδικα και της έδωσε το ψωμί και της λέει: 

- Τι να σου κάμω! Εκοίταζα μιαν ώρα και δεν το ηύρα το μωρό σου, γιατί μέσ’ στο σχολείο δεν ήταν ομορφότερο μωρό από το δικό μου! 

Γ. Α. ΜΕΓΑ, «Ελληνικά Παραμύθια», σειρά δευτέρα, σελίδα 26

(τηρήθηκε η ορθογραφία του βιβλίου)

_______________________



Σας το αφιερώνω και σας το στέλνω ως πρόσκληση για τη συνάντηση που όρισε ο κ. διευθυντής για τη Δευτέρα το απόγευμα στο σχολειό μας. Ώρα 6. Να συζητήσουμε γονείς και δάσκαλοι για τη φετινή χρονιά. Τη συνεργασία που πρέπει να έχουμε, ιδέες για να κάνουμε το σχολειό μας ακόμη καλύτερο.

ΥΓ  Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρουμε να επισκεφθούμε και μαζί το Καραβοστάσι. Αυτόν τον εκπληκτικό τόπο της Θεσπρωτίας που περήφανα στην άκρη του στέκει ο λόφος του Δυμόκαστρου ή Ελινόκαστρου. Ένας απίστευτος συνδυασμός και της φυσικής ομορφιάς της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά και της μακραίωνης ιστορίας της. 



Το Καραβοστάσι όπως φαίνεται από το Δυμόκαστρο. Η φωτογραφία είναι του κ. Μιχάλη Πασιάκου. 

* Για την αρχαία Ελίνα και το Δυμόκαστρο διαβάστε περισσότερα στις σελίδες του Υπουργείου Πολιτισμού:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=5994

[...] Ο αρχαιολογικός χώρος του Δυμοκάστρου (ή Ελλημο-/Ελληνοκάστρου) βρίσκεται σε λόφο νότια του όρμου Καραβοστάσι της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας. Πρόκειται για τειχισμένο παράλιο οικισμό, ο οποίος ταυτίζεται με την αρχαία Ελίνα, που αναφέρεται σε μολύβδινη επιγραφή από τη Δωδώνη. Το όνομα είναι παράγωγο του εθνικού ονόματος Ελινοί, γνωστού από το Στέφανο Βυζάντιο θεσπρωτικού φύλου, το οποίο θεωρείται ότι κατοικούσε στην περιοχή Μαργαριτίου - Δυμοκάστρου.

Ο τειχισμένος οικισμός δημιουργείται κατά την περίοδο των ύστερων κλασικών χρόνων. Το μεγαλύτερο μέρος των τειχών χτίστηκε κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα (περίμετρος 2.000 μ.), συγχρόνως με αυτά των μεγαλύτερων αρχαίων οικισμών της Θεσπρωτίας, της Ελέας (Βέλιανη), της Γιτάνης και της Φανοτής (Ντόλιανης). Την περίοδο αυτή η έκταση του οχυρωμένου οικισμού ήταν εβδομήντα περίπου στρέμματα.

Κατά την ελληνιστική εποχή, η οχύρωση επεκτείνεται προς τα δυτικά, περικλείοντας συνολική έκταση εκατόν πενήντα περίπου στρεμμάτων και καταλήγοντας στην ακτή, σε ένα αρκετά ασφαλισμένο μικρό λιμάνι, τη Σκάλα Ελληνικού, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάπτυξη του οικισμού κατά τον 3ο και 2ο αι. π.Χ. Ο πληθυσμός της πόλης την περίοδο της ακμής της υπολογίζεται ότι έφτανε τους 6.000 κατοίκους.

H θέση του οχυρωμένου οικισμού είναι εξαιρετική, δίπλα στον όρμο Καραβοστάσι, ο οποίος στην αρχαιότητα θα πρέπει να εισχωρούσε βαθύτερα στον κάμπο, δημιουργώντας ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, όπως δηλώνει και το νεότερο όνομά του. [...]

* Όσο για το δικό μας "Μικρό Καράβι" θυμίζουμε ότι αποτελεί την ονομασία του περιβαλλοντικού προγράμματος που θα εκπονήσουμε φέτος. Χτες έκανε στάση στο Καραβοστάσι μα το ταξίδι συνεχίζεται και έχουμε πολλές ακόμη στάσεις να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε "Ιθάκη"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου