ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Χρήσιμα υλικά για τα Πρωτάκια


Χρήσιμα υλικά για τα Πρωτάκια  του Α1

Οι εποχές που ζούμε σήμερα είναι σίγουρα δύσκολες και το σχολείο δεν μπορεί να αδιαφορεί όταν απευθύνεται στους γονείς και ζητά να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με διάφορα απαραίτητα υλικά. Αλλά και εκπαίδευση χωρίς τετράδια και μολύβια δε γίνεται. Και ειδικά στην πρώτη τάξη... Εμείς λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να προτείνουμε ποια υλικά είναι χρήσιμα για το μικρό μαθητή της Πρώτης κι άλλο τόσο να υπογραμμίσουμε πως οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να τα αγοράσουν... Μπορούν μάλιστα αφού συμβουλευτούν τον κατάλογο να επιλέξουν τι θα αγοράσουν για το παιδί τους και τι όχι. Και ειδικά από τα υλικά χειροτεχνίας.  (το έντονο χρώμα στα υλικά που ακολουθούν θα βοηθήσει να επιλέξετε τι θα αγοράσετε όσοι δε θέλετε να τα πάρετε όλα)

1. Τετράδια (Σε κάθε τετράδιο να τοποθετηθεί ετικέτα στην οποία να αναγράφεται το μάθημα για το οποίο θα χρησιμοποιείται και το ονοματεπώνυμο  του μαθητή.)

 Τα τέσσερα  πρώτα τετράδια να είναι 50φυλλα συνηθισμένου μεγέθους - 17x25 εκ.–  ριγέ και όχι σπιράλ:
-          Ορθογραφίας (ελεύθερη επιλογή χρώματος εξωφύλλου, μπορεί να είναι το συνηθισμένο μπλε ή και με σχέδια - θα μένει στο σχολείο)
-          Δύο τετράδια Αντιγραφής (ένα με  κίτρινο εξώφυλλο  και ένα με πράσινο - θα μένουν εκ περιτροπής στο σχολείο, μία τα κίτρινα και μία τα πράσινα, ώστε η δασκάλα να τα διορθώνει και να  γράφει σ' αυτά τα καινούρια γραμματάκια και λεξούλες που θα αντιγράψει την επόμενη μέρα το παιδί)
-          Πρόχειρο τετράδιο

• Μαθηματικών – 50φυλλο με τετραγωνάκια, 17Χ25 και με ό,τι εξώφυλλο προτιμά το παιδί.

• Τετράδιο ντοσιέ κανονικού σχήματος και ένα πακετάκι ανταλλακτικά φύλλα 17Χ25 ριγέ. (Τα φύλλα να έχουν μικρό περιθώριο και δεξιά και αριστερά, να μην είναι δηλαδή τύπου έκθεσης με μονό και μεγάλο περιθώριο ή άλλου τύπου που δεν έχουν καθόλου περιθώριο)

2. Δύο ξύλινα μολύβια τύπου 2Β (τονίζουμε τα μολύβια να είναι ξύλινα και όχι μηχανικά)
3. Σβηστήρα – Ξύστρα (προτιμήστε μια καλή σβηστήρα για μολύβι και όχι με εντυπωσιακό σχέδιο που θα βασανίζει το παιδί και το ίδιο για την ξύστρα, να ξύνει εύκολα και καλά το μολύβι)
4. Χάρακας 30 εκ.
5. Ψαλιδάκι χειροτεχνίας (με στρογγυλές άκρες δηλαδή για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά να τραυματιστούν)
6. Μεταλλικοί συνδετήρες (ένα πακετάκι)
7. Κόλλα UHU  σε σωληνάριο (20 ml)
8. Κόλλα σε μορφή στικ – κατάλληλη για χαρτιά

9. Χρώματα:

• Μαρκαδόροι με χονδρές μύτες όλων των χρωμάτων -  Ξύλινα -  Κηροπαστέλ ή Λαδοπαστέλ - Τέμπερες σε σωληνάρια & πινέλο Νο  10. (Δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε όλων των ειδών τα χρώματα, αυτά που συνήθως είναι απαραίτητα είναι τα ξύλινα και οι μαρκαδόροι, τα οποία τα παιδιά τα χρησιμοποιούν και στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Για τη ζωγραφική πάντως είναι προτιμότερο τα παιδιά να εργάζονται με τέμπερες ή με παστέλ και στην ανάγκη και με τα ξύλινα.)

10. Μπλοκ ζωγραφικής μεγέθους Α4.

11. Χαρτόνια:

• 2 λευκά μπριστόλ -  3 κανσόν χρωματιστά (τα κορίτσια κόκκινο, κίτρινο, και ένα ό,τι χρώμα θέλουν και τα αγόρια μπλε, πράσινο και ένα ό,τι χρώμα θέλουν)

(Τα χαρτόνια θα χρειαστούν στα παιδιά και για να κατασκευάσουν καρτέλες με γράμματα καθώς και υλικό για τα μαθηματικά και όχι μόνο για το μάθημα της χειροτεχνίας, μπορείτε να πάρετε λιγότερα από όσα προτείνουμε αλλά πάρτε τουλάχιστον ένα χαρτόνι και αν σας χρειαστεί στην πορεία αγοράζετε και άλλο.)

12. Χρωματιστές κόλες: (ελεύθερη επιλογή χρώματος και δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε και τα τρία είδη - μπορείτε επίσης να πάρετε λιγότερα τεμάχια από το κάθε είδος ή και να μην αγοράσετε καθόλου χρωματιστές κόλε – υπάρχουν επίσης και μπλοκ μεγέθους Α4 με κόλλες γλασέ και βελουτέ)

• 3 γκοφρέ -  3 βελουτέ - 3 γλασέ

13. 1 κουτί πλαστελίνη (απαραίτητο για το μάθημα της Γλώσσας)

14. Τρία πλαστικά ντοσιέ με έλασμα:

• ένα μπλε για το μάθημα της γλώσσας -  ένα κόκκινο για τα μαθηματικά -  και ένα πράσινο για τη μελέτη περιβάλλοντος

(Η προμήθειά τους είναι πέρα για πέρα προαιρετική. Μπορείτε για παράδειγμα αντί για ντοσιέ να χρησιμοποιήσετε όμορφες πλαστικές τσαντούλες.  Θα μένουν στο σπίτι και σ’ αυτά θα φυλάσσονται με επιμέλεια όλα τα φύλλα εργασίας, ταξινομημένα ανάλογα με την ημερομηνία καθώς και ό,τι επιπλέον υλικό θα διανέμεται σε κάθε μάθημα.)

15. Διαφανείς χρωματιστές πλαστικές θήκες μεγέθους Α4

• 2 μπλε για το μάθημα της Γλώσσας
• 2 κόκκινες για τα Μαθηματικά
• 2 πράσινες για τη Μελέτη Περιβάλλοντος
• 1 κίτρινη για επικοινωνία σχολείου - οικογένειας

(Σε κάθε θήκη να υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα με το όνομά του μαθητή. Ζητάμε δύο από κάθε χρώμα ώστε μία να αφήνει το παιδί στο σχολείο και μία να παίρνει για το σπίτι με τα φύλλα εργασίας που θα δίνονται.)

16. Δύο φακέλοι με αυτιά και λάστιχο. (Ο ένας κόκκινος και ο άλλος κίτρινος, θα μένουν στο σχολείο και θα φυλάσσονται σε αυτούς διάφορες εργασίες των παιδιών, ατομικές ή ομαδικές. Στο εξωτερικό μέρος του φακέλου να γραφτεί το ονοματεπώνυμο του παιδιού ή να τοποθετηθεί αυτοκόλλητη ετικέτα με τα στοιχεία του.)

17. Ένα βαλιτσάκι με κυβάκια μαθηματικών για  την Α΄τάξη (απαραίτητο για τη σωστή διδασκαλία των μαθηματικών)

18. Αυτοκόλλητες ετικέτες (βάλτε σε όλα τα σχολικά είδη που θα φέρνει το παιδί στο σχολείο και δε διαθέτουν άλλον τρόπο να σημειωθεί το όνομά του)

19. Τελείως προαιρετικά μπορείτε να εξοπλίσετε το γραφείο του παιδιού σας στο σπίτι με συρραπτικό και διακορευτή (να ανοίγει τρυπούλες στα φύλλα για να τοποθετούνται σε ντοσιέ).
______________________________

Σας παρακαλούμε να μη χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο βοήθημα του εμπορίου (π.χ. καρτέλες πρώτης ανάγνωσης ή σχετικά βοηθητικά βιβλία) διότι αντί να ωφελήσετε το παιδί σας μπορεί να του προκαλέσετε δυσχέρειες στην εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Κλείνοντας θα τονίσουμε και πάλι πως δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε όλα τα παραπάνω είδη. Διαλέξτε εσείς τι μπορείτε και θέλετε να αγοράσετε ώστε να διευκολύνετε το παιδί σας στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της τάξης. Ειδικά όσον αφορά τα υλικά της χειροτεχνίας καθώς ο δάσκαλος θα βρίσκει πάντα τρόπο να απασχοληθεί και όποιο παιδάκι δεν έχει κάποια υλικά. Πχ θα μπορεί να ζωγραφίσει αντί να κάνει χαρτοκοπτική με χρωματιστές κόλες ή να εργαστεί με πλαστελίνη κλπ.

___________________________________________

* Για να εκτυπώσετε τον κατάλογο επισκεφθείτε τον ιστότοπο Πρωτάκια

https://sites.google.com/site/prwtakia/home/programmatismos

Πατήστε λήψη στο αρχείο ΥΛΙΚΑ ΜΑΘΗΤΩΝ.doc και κατόπιν εκτυπώστε το. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου